20 آبان 1403
خدمات بیمارستان مجازی

گاواژ در منزل

برای دریافت مشاوره در ارتباط با این خدمت، ترجیحا از طریق پیام به واتس اپ یا تکمیل کردن فرم زیر اقدام نموده تا در اسرع وقت پاسخ خود را دریافت نمایید.

    پیوست مدارک مرتبط:

     

    گاواژ چیست؟

    هنگامی که بیماری قادر به تغذیه دهانی نیست و مشکلاتی مانند مشكلات مغزي، اختلال در بلع، بی اشتهایی و … دارد نیاز به گاواژ پیدا می کند. گاواژ به معنای تغذیه و وارد کردن مایعات غذایی از راه لوله به معده است. این لوله از طریق بینی یا دهان به معده یا روده کوچک وارد می شود.
    اگر بیماران نیازمند تغذیه از راه لوله معده در بیمارستان باشند، گاواژ برای ایشان تهیه شده و تحت نظارت پرسنل بیمارستان تغذیه ادامه می یابد. اما در صورتی که بیمار در منزل باشد لازم است فرد ماهری این کار را انجام دهد چرا که گاواژ در منزل به مهارت نیاز دارد و سهل انگاری در این کار می تواند به شدت آسیب زا باشد. بطور مثال ممكن است مواد غذايي به اشتباه وارد راه هوايي بيمار شده و باعث خفگي يا آسپيراسيون شود.

    چه افرادی به گاواژ نیاز دارند؟

    هنگامی که یک حادثه یا بیماری باعث شود که بیمار بلع خود را از دست بدهد و قادر به خوردن غذا نباشد به گاواژ نیازمند می شود. اگر بیمار در بیمارستان بستری نباشد و ایام بیماری را در خانه خود سپری کند در منزل گاواژ برای ایشان انجام می شود. در ذیل به برخی موارد که بیمار نیاز به گاواژ دارد اشاره شده است:

    • بی اشتهایی در اثر مشكلات عمومي بدن یا سرطان
    • بیماران دچار اختلال رشد
    • آسیب های خاص سيستم گوارش
    • بیماری سیستیک فیبروزیس
    • اختلالات عصبی و سكته مغزي
    • مرحله حاد ایدز
    • بیماری های تنفسی
    • جراحی فک و صورت
    • آسیب نخاعی

    مراقبت از بیماران گاواژی در منزل

    فردی که از یک بیمار گاواژی پرستاری می کند باید امور ذیل را انجام دهد:

    • در ابتدا باید محلول گاواژ را تهیه نمود که به دو روش محلول خانگی و محلول تجاری آماده می شوند. محلول های خانگی شامل موادی مانند گوشت، شیر، برنج، موز، عسل است که با هم میکس شده و پس از رد کردن از صافی از طریق لوله گاواژ آن را به بیمار می دهند. اما محلول های تجاری شامل کربوهیدرات ها، پروتئین ها، چربی ها، ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن است.
    • . در صورتي كه امكان تغيير پوزيشن براي بيمار وجود دارد، بيمار به پهلوي راست بخوابد تا محتويات معده خارج شود.
    • سپس بیمار را در وضعیت نشسته یا نیمه نشسته قراردهید
    • دستهای خود را به خوبی بشویید.
    • به جهت جلوگیری از ورود مواد غذایی به داخل ریه، قبل از هر مرتبه تغذیه باید مطمئن شوید که لوله در معده قراردارد.
    • از طریق سرنگی که به لوله معده وصل می کنید ابتدا کمی محتویات معده را به بیرون بکشید و مجددا به داخلی معده برگردانید که به این عمل لاواژ اطلاق می شود.

    نکته اول: اگر در مرحله لاواژ محتویات معده داخل سرنگ کشیده نشد احتمالا لوله داخل معده نیست که می بایست توسط كادر پزشكي مورد بررسی قرار گیرد.

    نکته دوم: اگر در مرحله لاواژ بیش از 50 سی سی مایع از معده خارج شد نباید وعده غذایی جدید به بیمار داده شود. اين مورد نشاندهنده عدم كفايت معده بيمار براي پذيرش غذاي جديد ميباشد.

    در صورتی که موارد بالا انجام شد و بیمار آمده گاواژ است در ابتدا بهتر است با آب ساده یا آب میوه طبیعی شروع کنید. حجم 50 سی سی در هر 4 ساعت توصیه می شود.

    برای جلوگیری از ورود هوا به معده لوله معده را با فشار انگشتان خود ببندید سپس سرنگ را از انتهای لوله جدا کنید و پیستون را از داخل سرنگ خارج کنید. سرنگ را به لوله وصل کنید و آن را با ۳۰ سی سی آب بشویید.

    قبل از تمام شدن آب، محلول گاواژ که قبلا تهیه شده و ولرم است را به داخل سرنگ بریزید. در تمام مدت سرنگ باید پر از محلول غذایی باشد. با بالا و پایین بردن سرنگ سرعت ورود محلول را کنترل نمایید.

    مدت زمان گاواژ حدود 15 دقیقه می باشد که می بایست به آرامی انجام شود. در صورتي كه در هر مرحله اي ورود محلول گاواژ با مقاومت روبرو شد از وارد كردن هر گونه فشار اضافي خودداري كرده و سعي كنيد با جابجايي بيمار ، تجويز محلول را سرعت دهيد.

    قبل از اتمام محلول گاواژ بین 30 الی 50 سی سی آب ساده درون سرنگ بریزید تا لوله شسته شود.

    سپس قبل از اینکه آب تمام شود لوله را مجددا با فشار انگشتان ببندید تا هنگام جدا کردم سرنگ هوا وارد معده نشود.

    براي دادن داروهاي خوراكي از طريق گاواژ ، بايد قرص ها را پودر كرد و به همراه آب ساده و ترجيحاً به صورت جداگانه براي بيمار گاواژ‍ كرد. در مورد تجويز شربت چون به صورت مايع هست ميتوان بر حسب دستور قبل يا همراه غذا گاوا‍ژ نمود.

    پس از گاواژ بیمار در همان وضعیت حدود 30 دقیقه باقی بماند.

    سرنگ گاوا‍ بايد هر 24 ساعت تعويض گردد.

     

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *